Paul-Derrez-_-MisjaB.nl-

CODA Museum in gesprek met Paul Derrez

Dit is een bijdrage van het CODA Museum

Paul Derrez maakte voor CODA meerdere tentoonstellingen en zijn werk maakt deel uit van de CODA collectie. Samen met zijn partner Willem Hoogstede was hij onder andere initiator van de tentoonstelling Drag Power – gender, pride & glamour die in 2020 te zien was in CODA Museum. In 2013 was een selectie uit de collectie van Derrez en Hoogstede te zien in CODA Museum in Dare to Wear. Voor de Queer Geschiedenismaand ging CODA in gesprek met Paul Derrez.

PRIDE POWER

In 2021 bestond Amsterdam Pride 25 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseerde sieraadontwerper en -verzamelaar Paul Derrez (Sittard, 1950) het project PRIDE POWER. Vijfentwintig mensen werden spontaan op straat uitgenodigd de door hem gemaakte Rainbow chain met trots te dragen. De ketting is samengesteld uit 25 kleuren die diversiteit vieren en samen een regen­boog vormen. MisjaB fotografeerde de deelnemers in Amsterdam en Zandvoort.

Paul Derrez: ”Toen ik in 1969 als homo uit de kast kwam, ging er een wereld van vrijheid en blijheid voor me open. Ik had toen niet kunnen denken dat een halve eeuw later deze persoonlijke en politieke vrijheid in zo veel landen, ook in Europa, nog steeds niet wordt toege­staan en zelfs met nieuwe hevigheid wordt aangevallen. De regenboog staat symbool voor diversiteit en mogen zijn wie je bent. Als sieradenmaker zet ik mijn medium in met deze regenboogketting, waarmee je lijfelijk jouw respect voor en solidariteit met de strijd tegen homofobie kunt uitdragen.”

Uit handen van Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, kreeg Derrez op 26 april 2021 een lintje uitgereikt: hij is Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Alle blogberichten