Stoere jongen poserend op de motor van Arthur Staal tijdens diens rondreis door het Brits protectoraat Palestina in 1939

Dwars door het Archief: Through Queer Eyes

Dit is een bijdrage van Het Nieuwe Instituut

Bestaat er zoiets als een ‘queer space’ en kan dit worden ontworpen?  Op een septemberavond in 2016 werd het Rijksarchief voor Architectuur en Stedenbouw bekeken through queer eyes. Op zoek naar sporen van de queer emancipatiegeschiedenis aan de hand van uiteenlopende bijdragen. Met archivaris Alfred Marks, politicoloog Mounir Samuel, filmmaker Tim Leyendekker, Prof. Jasmine Rault, architect Riëtte van der Werff en architect/onderzoeker Dirk van den Heuvel. Moderator is Flora van Gaalen (Het Nieuwe Instituut).

Zij lieten ieder een ander licht schijnen op het onderwerp. Waar de één het openbare mannentoilet als ontmoetingsplek en fundamenteel onderdeel van de emancipatiegeschiedenis van de homo-man zag, zag de ander een ruimte die vrouw- en transgender-onvriendelijk is.

Men was het er over eens dat ‘queer space’ in ieder geval ruimte is die niemand uitsluit of geweld aan doet.

Maar de grote vraag die bleef hangen was: hoe ontwerp je een architectuur die fluïde is en ruimte biedt aan veranderende identiteiten?

Dat ook het Rijksarchief voor Architectuur nog wel wat andere perspectieven kan gebruiken werd duidelijk toen werd genoemd dat van de meer dan 200 archieven nog geen 15 van vrouwen zijn. Inspiratie voor een volgende editie!

Meer informatie over deze avond vind je op de website van Het Nieuwe Instituut. Denk aan een handout, columns en interviews.

Alle blogberichten