Dit is een bijdrage van de OBA
Met al onze unieke verhalen over liefde en acceptatie, dragen we bij aan het grotere verhaal van onze samenleving en misschien wel de mensheid. Sinds 1 april 2001 werd het juridisch mogelijk voor de LGBTQI+ community om deel te nemen aan het narratief van het huwelijk. Vanaf deze openstelling werd het huwelijksritueel, dat voorheen privilege was voor anderen, een belangrijk symbool van gelijkwaardigheid.
In een tijd waarin we extreem geïsoleerd van elkaar leven, besloot dansmaker/producent Marc van Loon een archief van gefilmde ervaringsverhalen aan te leggen die een verruimende blik biedt op het traditionele westerse huwelijksritueel. De gesprekken met activisten en ervaringsdeskundigen voeren hem langs OBA Studio, C.O.C. Shakespeare Club 2020 en sinds vorig zomer (met filmmaker Tobias Mathijsen) in een ‘huwelijksbootje’ op de Amsterdamse grachten.
Tijdens de Queer geschiedenismaand zijn de inclusieve verhalen over gender, cultuur, ouderschap en (zelf)liefde, te ervaren in de Openbare Bibliotheek – locatie De Hallen. In een installatie, ontworpen door Peter Musschenga, wordt de bezoeker in en rondom het paviljoen uitgenodigd zich te laten meevoeren door beeld, geluid en de verhalen. De bezoeker staat het vrij om een eigen ervaring achter te laten op het object.
Als kennismaking met een van degenen die voor onze LGBTQI+ burgerrechten heeft gestreden, een gesprek tussen Boris Dittrich en Mounir Samuel. Boris Dittrich; parlementariër, schrijver en mensenrechtenactivist, was een van de voorvechters voor de wetswijziging in de Tweede Kamer.