Het Utrechtse muzikale duo Kees en Ingeborg heeft het bijzondere lied ‘Amersfoort’ uitgebracht over de rellen tijdens Roze Zaterdag in Amersfoort in 1982.
In 1982 vond in Amersfoort de Roze Zaterdag plaats die uitliep op een nachtmerrie. Rellende jongeren en scheldende volwassenen, meerdere deelnemers aan de parade zijn in elkaar geslagen. In theater de Flint was het ‘feestelijke’ avondprogramma, alleen onder politiebegeleiding konden de deelnemers ’s avonds het gebouw verlaten, het was omsingeld door een agressieve meute.
Ik herinner het me allemaal nog heel goed. In die tijd was ik lid van Flikkercabaret Spitsroeden en bandlid van de Nederlandstalige popgroep Kadanz. Ons optreden en dat van vele anderen werd die middag afgelast en we hebben nog juist op tijd onze apparatuur in veiligheid kunnen brengen. Een zwarte dag!”
Kees
Ik had mij zeer verheugd op deze dag in mijn geboortestad maar het werd een nare ervaring. Spreekkoren die “Homo’s dood” riepen, geweld, ik ben bespuugd… het was doodeng. Achteraf heb ik me met name ook verbaasd over de minieme publiciteit en het gebrek aan verontwaardiging in de maatschappij over deze gebeurtenis destijds.
Ingeborg
Ter herinnering aan deze heftige Roze Zaterdag in 1982 wil COC Midden-Nederland in samenwerking met het Regenboogplatform een gedenkteken plaatsen in Amersfoort. Een mooi initiatief, want het is enorm belangrijk dat deze nare dag niet vergeten wordt.
Deze dag zorgde er namelijk voor dat de aandacht voor acceptatie van de lhbti-gemeenschap hoger op de bestuurlijke agenda’s kwam te staan. Ook werd de strijdlust van lhbti’ers aangewakkerd door deze gebeurtenissen. Daarom hebben bovenstaande organisaties een crowdfunding opgezet om de financiële middelen te verzamelen voor dit gedenkteken.
Lees meer over deze campagne en doneer.
Kees & Ingeborg vormen sinds 2017 een muzikaal duo. Hun repertoire bestaat voornamelijk uit zelfgeschreven, persoonlijke nummers. Vaak maatschappelijk betrokken, regelmatig lhbti-gerelateerd.
Eén titel is bijvoorbeeld ‘1730 (In de schaduw van de Dom)’ en gaat over de sodomietenvervolging in Utrecht in de 18e eeuw. Een ander nummer, ‘Voorjaar’, gaat over ontluikende homoseksualiteit aan het begin van de Tweede Wereldoorlog.