Anna Blaman online expo. Foto Collectie Literatuurmuseum

ONLINE EXPOSITIE: Anna Blamans Eenzaam avontuur: vies geval of meesterwerk?

Dit is een bijdrage van het Literatuurmuseum

Anna Blaman (1905-1960) verborg haar lesbische geaardheid geenszins, maar was ook geen voorvechtster. Ze kleedde zich duidelijk afwijkend en droeg vaak broeken, wat voor vrouwen in die tijd niet direct gangbaar was. Dat gold ook voor haar voorliefde voor motoren. Een van de weinige openlijk homoseksuele bars in Nederland, Het mandje van Bet van Beeren in Amsterdam, werd door Blaman en vriendinnen regelmatig bezocht.

In haar boeken emancipeerde Anna Blaman het lesbische thema juist door niet mee te doen aan literaire smeekbedes om acceptatie. Haar homoseksuele personages worstelen met dezelfde problemen, of hebben dezelfde genoegens als alle anderen. Die apolitieke houding van Blaman was in de jaren 50 een bij uitstek politieke houding.

In 1948 verscheen Eenzaam avontuur. Vrijwel direct na verschijning kwam een stortvloed aan kritieken op gang. De roman werd ‘miserabel’, ‘buitenissig’, ‘vies’ genoemd, maar ook gevoelig, scherpzinnig en oprecht. Satire, een schertstribunaal, de dreiging van een rechtszaak, een actie van een lezer, ophef rond een literaire prijs: het kwam allemaal voorbij.

Hoe kijken we nu naar deze controversiële roman? Lees en beluister het in deze online expositie van het Literatuurmuseum.

Alle blogberichten