There is nothing to show here!
Slider with alias QGM-Programma_compleet not found.

Joods Historisch Museum

Documentaire Dear Fredy met inleiding door Judith Schuyf

Ter gelegenheid van de Queer Geschiedenismaand vertonen we de documentaire Dear Fredy (2017). De film wordt ingeleid door Judith Schuyf.

De documentaire gaat over Fredy Hirsch, een openlijk homoseksuele Duits-joodse man, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Van jongs af aan was Fredy actief in sportverenigingen voor joodse kinderen. In 1935 na het invoeren van de Neurenberger rassenwetten, vluchtte hij naar Praag. Een paar jaar later werd hij naar concentratiekamp Theresienstadt gedeporteerd, en van daar naar Auschwitz. In Auschwitz overtuigde hij Mengele een dagopvang voor kinderen en jongeren op te zetten, en wist zo voor honderden kinderen het leven in het vernietigingskamp een beetje dragelijker maken.

Schuyf bespreekt de dilemma’s rond het beschrijven van Fredy’s geschiedenis en de tegenstrijdigheden in zijn leven. Was hij een Duitse held, burgemeester in oorlogstijd, joodse activist, homoseksueel of sportfanaat?

Judith Schuyf is historicus en archeoloog. Ze werkte meer dan 20 jaar aan de Universiteit Utrecht en richtte daar de werkgroep Homostudies op. Ze is geïnteresseerd in homoseksualiteit, beleid, ouderen en sport. Daarnaast publiceerde Schuyf stukken over de Tweede Wereldoorlog.

Deze bijeenkomst vindt online plaats
Microsoft Teams (link wordt gedeeld per e-mail) 

Toegang: €5
Datum: vrijdag 19 februari
Tijd: 14.30-16.30 uur
Regie: Rubi Gat
Taal: Hebreeuws, Engels, Tsjechisch
Ondertiteling: Engels
Duur film: 74 minuten

Koop je tickets

Restitutie van tickets is niet mogelijk.