Tentoonstelling

HELE MAAND / di-zo 10.00 tot 17.00 uur

Becoming Ovartaci

– Cobra Museum voor Moderne Kunst / toegang: Volwassenen € 15,00
Sandbergplein 1
1181 ZX Amstelveen

Afbeelding: Ovartaci (Louis Marcussen), Zonder titel (Sommerfuglepige, Vlindermeisje), ongedateerd, privé collectie. Foto: Ole Akhøj

Het intrigerende werk van de Deense autodidactische Ovartaci was de ontdekking van de Venetië Biënnale 2022. De tentoonstelling Becoming Ovartaci geeft met schilderijen, tekeningen en sculpturen een overzicht van het werk van deze bijzondere kunstenaar die haar eigen denkbeeldige wereld schiep.

Ovartaci was de naam die Louis Marcussen (1894 – 1985), geboren en getogen als jongen, zichzelf gaf toen ze in 1929 onder dwang werd opgenomen op de psychiatrische afdeling van het Risskov Ziekenhuis in Aarhus.

Nadat schizofrenie bij haar werd vastgesteld, bracht ze de rest van haar leven door als inwonende patiënte. De naam Ovartaci kan worden vertaald als ‘hoofdpatiënt’, een afgeleide van overtossi in het Jutlandse dialect, overtosse in het Deens.

Centraal in het werk van Ovartaci staat het concept van metamorfose en transformatie. Ze had de behoefte om de wereld om haar heen letterlijk te veranderen in een mooiere plek: zij maakte grootse plannen om niet alleen haar eigen kamer en meubels te beschilderen, maar het hele ziekenhuis.

Gedurende de 56 jaar dat Ovartaci in het psychiatrisch ziekenhuis woonde, kreeg ze een grote vrijheid om zich als kunstenaar te ontwikkelen.

In het kader van de Queer Geschiedenis Maand organiseert het Cobra Museum Instaprondleidingen door de tentoonstelling:

24 MAART / 14.00 – 14.30 uur
26 MAART / 15.00 – 15.30 uur