Rondleiding

24 MAART / 14.00 – 14.30 uur

Cobra Pakt Uit | rondleidingen Becoming Ovartaci

– Cobra Museum voor Moderne Kunst / toegang: museumentreebewijs [tickets]
Sandbergplein 1
1181 ZX Amstelveen

Afbeelding: Ovartaci, Zonder titel (Gl. Hovedbygning Risskov (Aarhus/Denmark),
Het voormalig hoofdgebouw van psychiatrisch ziekenhuis in Risskov), ongedateerd, privé collectie. Foto: Anders Sune Berg

Het Cobra Museum presenteert in het kader van de Queer Geschiedenis Maand Instaprondleidingen door de tentoonstelling Becoming Ovartaci.

Tijdens deze instaprondleidingen van ongeveer een half uur word je meegenomen door het werk en het leven van de Deense kunstenaar Ovartaci aan de hand van de tentoonstelling Becoming Ovartaci.

Ovartaci (1894 – 1985, geboren als Louis Marcussen) was een opmerkelijke kunstenaar wiens artistieke oeuvre nauw verweven was met haar eigen, radicale levensverhaal. Haar werk stijgt uit boven elke conventionele categorisering als expressionisme, surrealisme of art brut. Het bevraagt thema’s die ook vandaag de dag zeer actueel zijn, zoals identiteit, transformatie en tolerantie.

Ovartaci was een begaafd kunstenaar en autodidact, een dichter, een wereldreiziger, een intellectueel, een psychiatrisch patiënt, een dromer en nog veel meer. Haar bijzondere schilderijen, beeldhouwwerken, werken op papier en muurschilderingen omvatten haar hele wereld. Ze leefde letterlijk in en met haar kunst.