Boekpresentatie

24 MAART / 14.00 – 15.00 uur

De vele levens van Rosey Pool; Sandra Rottenberg interviewt Lonneke Geerlings

– Joods Cultureel Kwartier / toegang: €5 p.p. + museumentreebewijs [tickets]
Auditorium
Joods Museum

Nieuwe Amstelstraat 1
1011 PL Amsterdam

Afbeelding: Rosey Pool Library

Het leven van Rosey Pool, geboren in 1905 in Amsterdam en gestorven in 1971 in London, raakte aan vrijwel alle grote gebeurtenissen in de 20e eeuw. Vaak bevond ze zich in het oog van de storm. Als activist, socialist, vervolgde Jodin en lesbische vrouw, kwam ze op voor Afro-Amerikaanse dichters en schrijvers.

In De vele levens van Rosey Pool doet Lonneke Geerlings verslag van haar zoektocht naar een vrouw die leefde in de hoogste versnelling, maar die ook haar hele leven worstelde met trauma. Rosey Pool (1905-1971) gaf het werk uit van Afro-Amerikaanse dichters toen bijna niemand daar nog naar omkeek, runde een Londense ‘salon’ voor zwarte kunstenaars en was een van de aanjagers van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging.

Sandra Rottenberg maakte eerder een podcast over Rosey Pool. Zij gaat in gesprek met auteur Lonneke Geerlings over de vele facetten van Rosey Pools veelbewogen leven en over haar ambivalente houding tegenover haar eigen geaardheid.

Rosey E. Pool tijdens Black Nativity tour in Engeland (ca. 1965), met (o.a..) Marion Williams, Alex Bradford, Vinette Carrol en Madeleine Bell