Toneel

8 MAART / 15.00-17.00 uur

Queer in Shakespeare: Toneelleesclub Schouwburg Amstelveen leest Midzomernachtsdroom

– Schouwburg Amstelveen / toegang: gratis [tickets]
Stadsplein 100
1181 ZM Amstelveen

Afbeelding gemaakt door Loes Faber

Wil je ook weleens het gevoel hebben in een toneelstuk te zitten maar heb je geen behoefte om op het podium te staan? Of wil je juist acteur worden en wil je meer ervaring opdoen met teksttoneel? Meld je dan aan voor onze Toneelleesclub. Samen lezen we een theaterstuk en bespreken het na. In deze editie lezen we Shakespeare via een queer lens.

In Engeland in tijd van Shakespeare was het bij wet verboden voor vrouwen om op het toneel staan. De vrouwenrollen werden vertolkt door zogenoemde boyactors, jongemannen die nog geen baard in de keel hadden.

Maar wie de teksten van Shakespeare aandachtig leest ziet dat de schrijver binnen die wettelijke beperkingen ruimte vond voor een spel rond gender en seksualiteit. In meerdere stukken doen vrouwelijke personages zich voor als man en is er sprake van crossdressing. Of wat te denken van Lady Macbeth die zegt ‘Unsex me here.’ Een van de bekendste vrouwenrollen uit het theater, die hardop vraagt om van genderrol te wisselen. Tijdens deze editie van de Toneelleesclub gaan we op onderzoek uit.

We lezen de Shakespeare komedie Een Midzomernachtsdroom, maar dan in een bewerking van toneelschrijver Vera Morina. Haar versie zit vol eigentijdse verwijzingen; Athene is een 24uurs economie, de bewoners blijven wakker door ‘een poeder’ en Theseus en Hippolyta zijn een queerkoppel.

Onder begeleiding van toneelschrijver Luuk Imhann, die zelf ooit 38 stukken van Shakespeare bewerkte, lees je met een groep mensen het toneelstuk in de schouwburg. De rollen worden verdeeld en je kunt je een hele middag lang je favoriete toneelpersonages wanen.

Voor iedereen die mee wil lezen maar het spannend vindt: je mag zelf bepalen of je hardop een rol wil lezen, of in stilte meeleest.

Na het lezen bespreken we de tekst. Waar is er sprake van queering? Welke rollenspel wordt er eigenlijk gespeeld? Of je nu een Shakespeare kenner bent of helemaal niet: je bent van harte welkom om aan te sluiten!