Film

23-29 MAART /

Selectie films Roze Filmdagen

– Het Ketelhuis/Westergas / toegang: toegangskaartje voor film
Pazzanistraat 4
1014 DB Amsterdam

Afbeelding: Still uit de documentaire Loving Highsmith

In maart vindt ook altijd het filmfestival Roze Filmdagen plaats. Dit jaar kun je van 22 maart t/m 2 april 2023 weer helemaal onderdompelen in interessante, brutale, excentrieke en betoverende lhbtiq+-films.

Gedurende de anderhalve week zijn er tientallen films te bekijken. Queer Geschiedenismaand heeft een selectie gemaakt van films en documentaires die een historische inslag hebben. Hieronder vind je een overzicht:

Loving Highsmith
23 maart 19.15 uur

Zwitserland / Duitsland 2022,  83 min, Eva Vitija
Engels, Duits en Frans gesproken, Engels ondertiteld

De documentaire geeft een unieke kijk op het leven van de gevierde Amerikaanse auteur Patricia Highsmith. De film richt zich op Highsmiths zoektocht naar liefde en werpt een nieuw licht op haar leven en schrijven.  

Highsmiths roman Carol (deels autobiografisch) was het eerste lesbische verhaal met een happy end dat in het Amerika van de jaren 50 werd gepubliceerd. Maar Highsmith zelf was gedwongen een dubbelleven te leiden en moest haar levendige liefdesaffaires verbergen voor haar familie en publiek. In haar ongepubliceerde geschriften stond ze stil bij haar privéleven.

Ingesproken door Gwendoline Christie (Game of Thrones, Wednesday).

Gateways Grind
24 maart 19.00 uur

VK 2022, 75 min, Jacquie Lawrence
Engels gesproken, niet ondertiteld

Vriendschap, romantiek en een goede plek om te dansen – Het historische en beruchte The Gateways Club was dat en zoveel meer voor Londense lesbiennes vanaf het moment dat het zijn deuren opende in de jaren 1930. Deze charmante documentaire, heerlijk verteld door Sandi Toksvig, neemt ons mee op een reis door de schandalen en verhalen van degenen die de club bezochten en degenen die opgroeiden binnen de muren. Gateways Grind geeft je een nostalgisch en weemoedig gevoel.

Keep the cameras rolling: The Pedro Zamora Way
25 maart 15.00 uur

VS 2022, 98 min, William T Hornet / Tracey Woelfel
Engels gesproken, niet ondertiteld

Toen Pedro Zamora verscheen in The Real World: San Francisco in 1994, was het de eerste keer dat veel Amerikaanse televisiekijkers het gevoel hadden dat ze iemand met hiv/aids leerden kennen. Maar Pedro vertegenwoordigde veel meer dan een diagnose: de 22-jarige was een leider binnen zijn gemeenschap, een Cubaanse Amerikaan met een aanstaande echtgenoot en een van de meest sprankelende persoonlijkheden die ooit op MTV verscheen.

Deze hartverscheurende documentaire is een liefdevol eerbetoon aan de jongeman wiens leven, samen met miljoenen anderen op tragische wijze werd afgebroken, maar die erin slaagde een stempel op de wereld te drukken die niet snel zal worden vergeten.

Nelly and Nadine (nelly och nadine)
26 maart 15.15 uur

Zweden / België / Noorwegen 2022, Magnus Gertten
Frans, Engels, Zweeds en Spaans gesproken, Engels ondertiteld

Een vrouw met Aziatische roots kijkt recht in de camera. Nadine
Hwang is één van de overlevenden die van het concentratiekamp
Ravensbrück naar Zweden werd overgebracht. Een jaar eerder ontmoette ze in het kamp Nelly, de liefde van haar leven. Met bijzondere archiefbeelden wordt het wonderlijke levensverhaal van beide vrouwen vertelt, een fantastisch en verrassend liefdesverhaal dat je nooit meer zal vergeten.

Jimmy in Saigon
26 maart 17.15 uur / 28 maart 19.15 uur

VS / Vietnam 2022, 89 min, Peter McDowell
Engels, Vietnamees en Frans gesproken, Engels ondertiteld

Toen zijn broer Jimmy in 1972 in Vietnam op mysterieuze wijze om het leven kwam, was de homoseksuele filmmaker Peter McDowell nog maar een kind.

Als volwassene, gewapend met een videocamera, gaat Peter op zoek naar de broer die hij nooit heeft gekend. De intieme documentaire die volgt is op opgezet als een geweldig detectiveverhaal met spannende plotwendingen en volgt Peters zoektocht naar de waarheid over de opvallend raadselachtige broer waar de familie over zwijgt.  

Jimmy was een opstandige jongen die opgeroepen werd om te vechten in Vietnam. Hij deed zijn familie versteld staan ​​door na zijn dienstplicht terug te keren naar Saigon om te genieten van ‘hedonistische genoegens’. Jimmy’s brieven naar huis spraken over een Vietnamese vriendin, maar Peter vermoedt dat Jimmy door iets of iemand anders was geboeid.

Black as U R
28 maart 17.15 uur

VS 2022, 84 min, Michael Rice
Engels gesproken, niet ondertiteld

Een caleidoscopische reis naar de breuklijnen van ras, gender,
geschiedenis en seksualiteit in de Verenigde Staten, met een focus op de intersectionele levens van zwarte queer mensen op zoek naar waardigheid en gelijkheid. In de tijd van Black Lives Matter wil filmmaker Michael Rice uitdrukkelijk de stemmen van queer en zwarte trans personen versterken.

Prejudice & Pride (fördom och stolthet)
29 maart 17.00 uur

Zweden / Noorwegen / IJsland 2022, 100 min, Eva Beling
Zweeds en Engels gesproken, Engels ondertiteld

Een amusante en verhelderende reis door een verbluffende verzameling films over hoe lhbtq+-thema’s en personen werden en worden verbeeld in de Zweedse cinema. Van Mauritz Stillers verfilming (Vingarne) van ‘s werelds eerste homoroman in 1916 tot de opwindende nieuwe golf van Scandinavische transgender-films.

Er zijn homo’s, drag kings en drag queens, onthullingen over Ingmar Bergman, sexploitatie-camp films uit de jaren 70 en er is tijdloze Greta Garbo-glamour.

Een deel van de in deze documentaire opgenomen films waren eerder tijdens Roze Filmdagen te zien. Zoals de eerder genoemde Vingarne (Wings) die we in 2003 met live pianomuziek, want een ‘stomme’ film, in het toenmalige Filmmuseum in het Vondelpark vertoonden, maar ook meer recente klassiekers zoals de openingsfilm van 2020, het kleine ‘break up’-drama Are We Lost Forever.