Tentoonstelling

HELE MAAND / ma-vr: 08.00 – 22.00 uur & za-zo: 10.00 – 20.00 uur

With Pride: Regenboog-geschiedenis & jij

– IHLIA-plein / toegang: gratis
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam

Bij IHLIA LGBTI Heritage staan tijdens de Queer Geschiedenismaand scholieren en lhbtiq+-geschiedenis centraal.

Seksuele diversiteit in het onderwijs gaat verder dan aandacht voor dit onderwerp in de biologieles of voorlichting door het COC. Het gaat ook over inclusie: representatie van lhbtiq+-personen en onderwerpen in bijvoorbeeld de geschiedenisles.

Met de tentoonstelling With Pride: Regenbooggeschiedenis & jij wordt hier zichtbaarheid voor gecreëerd en kan het gesprek worden aangegaan aan de hand van de kracht en wijsheid van historische lhbtiq+-personen.

Over With Pride

With Pride is hét verhalenplatform over lhbtiq+-geschiedenis in Nederland. Op With Pride staat het verhaal achter de strijd voor emancipatie en sociale acceptatie centraal.

Het platform is begonnen met honderd vensters en wordt steeds verder aangevuld met nieuwe verhalen. Puttend uit het IHLIA-archief laat With Pride zien dat individuen en organisaties uit de lhbtiq+-gemeenschap door middel van zelforganisatie, lobby, actie en provocatie de samenleving hebben gevormd en hun stempel hebben gedrukt op de Nederlandse geschiedenis van de twintigste eeuw.

Regenbooggeschiedenis & jij

In de tentoonstelling worden tien highlights getoond waarbij zes scholieren in clips vertellen waarom deze geschiedenis hen nu inspireert.

Voor scholieren is dit van belang omdat binnen het curriculum, in de media en in de Nederlandse samenleving deze mensen en onderwerpen nog steeds te eenzijdig en te weinig aan bod komen.