Tentoonstelling

HELE MAAND / Dagelijks: 10.00 – 18.00 uur

Martin Wong: Malicious Mischief

– Stedelijk Museum / toegang: museumentree [tickets]
Museumplein 10
1071 DJ Amsterdam

Afbeelding: Martin Wong, Tell My Troubles to the Eight Ball (Eureka), 1978—81. Courtesy of the Martin Wong Foundation and P.P.O.W, New York

De overzichtstentoonstelling Martin Wong: Malicious Mischief toont het werk van de Chinees-Amerikaanse kunstenaar Martin Wong. De tentoonstelling bestaat uit schilderijen, tekeningen, sculpturen en persoonlijke memorabilia. Wong staat bekend om zijn verbeeldingen van sociale, seksuele en politieke kwesties die spelen in de Verenigde Staten in de jaren 1970 tot en met de jaren 1990.

In zijn artistieke praktijk, die sterk beïnvloed is door zijn ervaring met de countercultures van San Francisco en Eureka, Californië, en New York City, combineert hij elementen uit de Chinese iconografie, portretkunst, landschapsschilderkunst, ‘urban poetry’, graffiti, gevangenisesthetiek en gebarentaal.

Als verhalenverteller en kritische observator van het stadsleven geeft Wong een poëtische kijk op de sociale realiteit van gemarginaliseerde gemeenschappen. In plaats van de hardheid van hun bestaan te benadrukken, schept Wong in zijn werk ruimte voor schoonheid en inclusiviteit, waarin bestaande opvattingen over klasse, ras en seksuele geaardheid worden heroverwogen en opnieuw vorm krijgen.

Martin Wong: Malicious Mischief is thematisch gestructureerd, met Wongs artistieke biografie als leidraad. Startend in San Francisco, waar hij opgroeit als enig kind van Chinees-Amerikaanse ouders en in de jaren 1960 en 1970 zijn eerste schilderijen, gedichten en sculpturen maakt, volgen we zijn artistieke route via Eureka, Californië, naar New York. Wongs schilderijen van een vervallen New York City in de jaren 1980 en 1990, die hij maakt als hij in de Lower East Side woont, behoren tot zijn bekendste werken.

De tentoonstelling sluit af met werken geïnspireerd op Wongs herinneringen aan de verschillende Chinatowns aan de oost- en westkust, die hij maakt in de periode voorafgaand aan zijn vroegtijdige overlijden aan de gevolgen van hiv/aids.